Milli mədəniyyətimizin daşıyıcılarından biri olan Naxçıvan mətbəxi bir-birindən ləziz təamlarla zəngindir. Bu diyarın təmiz havası, dumduru suları, əsrarəngiz təbiəti, bitki örtüyü Naxçıvan mətbəxinin rənglərində də özünü açıq aydın göstərir.
Ona görə də tarixən ekoloji-təmiz məhsullardan hazırlanan milli yemək və şirniyyatların şöhrəti dünyanı dolaşıb. Elə indi olduğu kimi…
"İki sahil" NUHÇIXAN-a istinadən “Naxçıvan mətbəxi” kitabında yer alan nümunələrdən “Qatıq aşı”nın hazırlanma qaydası ilə tanış edir.
Qatıq aşı
Yarma və yaxud düyü suya tökülür, üzərinə yuyulub doğranmış göyərti əlavə edilib qaynadılır (göyərti quru olduqda əvvəlcədən isladılır, təzə göyərtilər isə düyü bir burum qaynadıqdan sonra əlavə edilir). Bişdikdən sonra soyudulur, qatıq çalınıb durulaşdırılır və soyumuş qarışığın üzərinə tökülür, duz zövqə görə vurulur və qarışdırılır (bəzi bölgələrdə bişirilmiş noxud da əlavə edilir).
Göyərti kimi yabanı bitkilər (pencər) – unnuca, əməköməci, gicitkən, salmanca və s., mədəni bitkilər – yarpız, ispanaq, keşniş, adi çuğundurun yaşıl yarpaqları və s. istifadə edilir. Culfa rayonunun Əbrəqunus kəndində tərxun, əvəlik, çobankibriti də qatırlar.
Ərzaq: 4 nəfər üçün 3-4 x/q düyü, 4-5 dəstə göyərti, hazırlanmış qarışığı aça biləcək qədər qatıq