27 iyul 2020 16:24
1969

Sulu və şirin qarpız seçə bilirsinizmi?

Kimsənin qarpız kimi bu qədər şirəli və inanılmaz dadlı bir ləzzəti sevmədiyini təsəvvür etmək çətindir. Xüsusilə bu istidə. Yayda qarpız hər yerdə satılır, ancaq yetişmiş, şirəli və şirin olması üçün düzgün qarpızı necə seçmək lazım olduğunu az adam bilir. Bəzən elə görünür ki, bu, yalnız həqiqi bir bağbanın öhdəsindən gələ biləcəyi bir işdir.

Torpaq izi

Torpağın ləkəsi deyilən hissə qarpızın yetişdiyi zaman yerdə yatdığı yerdir. Yetişmiş qarpızlarda həmin hissə ağ deyil, tünd sarı və ya hətta narıncı-sarı rəngdə olur.

Tor

Qarpızın üzərində tor kimi qəhvəyi rəngli ləkələr tozlanma prosesi zamanı arının tez-tez meyvənin yumurtasına toxunduğunu göstərir. Bitkidə nə qədər çox tozlanma gedərsə, meyvəsi də o qədər şirin olur.

Erkək və ya dişi

Fermerlər qarpızı cinsiyyətinə görə də ayırırlar. “Erkək” qarpız formaca böyük və uzunsov olur, içərisi isə daha sulu olur. “Dişi” qarpızlar formaca daha yumru olurlar və çox şirin olurlar.

Çəki

Çox kiçik olmayan, orta ölçülü, sağlam qarpız seçmək lazımdır. Unutmayın ki, qarpız həmişə çəkidə həcmindən daha ağır gəlməlidir.

Saplaq

Quru saplaq onu göstərir ki, qarpız yetişib. Saplağı hələ yaşıldırsa, deməli qarpız erkən dərilib və yaxşı yetişməyib.

Nubar Süleymanova, “İki sahil”