Sümükləri möhkəm saxlamaq üçün kəsmik yemək lazımdır, çünki onun tərkibində kalsium var. Kalsium sağlamlığımız üçün çox vacibdir. Həmişə kəsmik kimi açıq kalsium tərkibli məhsullar həqiqətən ən yaxşı seçim deyil.
“İki sahil” xəbər verir ki, rusiyalı mütəxəssis Pavel Semiçenkov “aif.ru”ya açıqlamasında orqanizmin ehtiyac duyduğu kalsiumu almaq üçün nə və necə yemək lazım olduğunu, hansı bitki və heyvan mənşəli məhsulların olması barədə danışıb.
Onun sözlərinə görə, kalsiumun sağlamlığa təsirini düzgün qiymətləndirmək vacibdir. Bu elemnt təkcə sümüklərdə olmur. Kalsium digər hüceyrələrdə, xüsusən də əzələ liflərində olur.
Sümüklər və dişlər üçün kalsium əsas “tikinti” materialıdır. Bu, onlara nəinki güc verir, həm də həyatları boyu sağlamlıqlarını qoruyur. Kalsium çatışmazlığı osteoporoz və digər sümük xəstəliklərinə səbəb ola bilər, sınıq riskini artırır.
Ürək-damar sistemi üçün də kalsium faydalıdır. Kalsium ürək də daxil olmaqla əzələlərin yığılmasında əsas rol oynayır. Bədəndəki kalsiumun normal səviyyələri ürək və qan damarlarını sağlam saxlamağa, ürək ritmini idarə etməyə və hipertoniya inkişaf riskini azaltmağa kömək edir.
Kalsium sinir impulslarının ötürülməsi və beyin funksiyası üçün lazımdır. Kalsium çatışmazlığı əsəbilik, əsəbilik və diqqət problemlərinə səbəb ola bilər. Kalsium ümumi əzələ funksiyasını və fiziki fəaliyyəti qorumaq üçün vacib olan əzələ daralmasını tənzimləyir.
Ekspert deyib ki, kalsiumla zəngin qidalar qızdırıldıqda keyfiyyəti itirir. Buna görə bədəndə kalsium səviyyəsini artırmaq üçün yalnız istehlak edilən məhsul deyil, həm də onun istehlak forması vacibdir. Yeməklərin çoxunu pasterizə olunmuş, bişmiş, qızardılmış və ya qaynadılmış, yəni bişmiş formada yeyirik. Toyuq yumurtası, pendirlər və kəsmik kalsiumla çox zəngindir. İstilik nəticəsində həmin ərzaqların faydası azalır. Mütəxəssis kalsiumla zəngin qidalar sırasında süd, qoz-fındıq, küncüt, badam, fındıq, püstə, yerfıstığı, günəbaxan tumun adlarını qeyd edib. Təzə tərəvəzlər arasında soğan, ağ kələm, yerkökü, turp, xiyar və pomidorda çoxlu kalsium var. Reyhan, cəfəri, şüyüd, kahı, moruq, kivi, naringi, qarağat, çiyələk, xurma və üzüm də kalsiumla zəngindir Əsl “kalsium anbarı” quru ərik, əncir və kişmişdir.