Artıq 30 yaşında insan orqanizmi qocalmağa başlayır. Əlbəttə, bu o demək deyil ki, birdən-birə qocalmış bədənə sahib olacaqsınız. Sadəcə, 30 yaş həqiqətən nə yediyinizə daha çox diqqət etməyə başlamalı olduğunuz dövrdür. Yalnız kalorilərə deyil, həm də duz, şəkər və kimyəvi maddələr kimi daxilinizə təsir edən digər şeylərlə bağlı gözüaçıq olmalısınız.
Sağlam, incə və xoşbəxt qalmağınıza kömək etmək üçün uzaq durmalı olduğunuz gündəlik şeylər var. Aşağıda onlardan bəziləri sadalanıb:
Şəkər
Şəkərin qocalma prosesini sürətləndirdiyi hamıya məlumdur. Möhkəm və təravətli dərini qorumaq üçün hiylə şəkərin harada gizləndiyini bilməkdir. Çünki hazırda heç gözləmədiyimiz meyvə, ətirli yoqurtlar belə şəkərlə doludur.
Hazır suplar
Konservləşdirilmiş suplarda qan təzyiqini yüksəltdiyi bilinən çox miqdarda duz var. Onların bəzilərində xərçəng, sonsuzluq və çəki artımı ilə əlaqəli olan bisfenol A kimyəvi maddəsi də var. Şorbanı özünüz hazırlamağınız daha yaxşıdır.
Səhər yeməyi bişintiləri
Əhval-ruhiyyəniz üçün yaxşı olsa da, bu xəmir xörəkləri sağlamlığınızı da riskə ata bilər. Onların yüksək yağ tərkibi daha çox kalori qəbuluna və mümkün çəki artımına səbəb olur. Uzun müddətdə daha yüksək bədən kütləsi bir çox mənfi sağlamlıq vəziyyətinə gətirib çıxarır.
Protein barları
Pəhrizimizdə hər birimizin proteinə ehtiyacı var. Ancaq bu barlar kimyəvi maddələrlə və şəkərlə o qədər doludur ki, pəhrizinizə əlavə etdiyi protein miqdarına dəyməz.
Kola
Kola niyə qəhvəyi rəngdədir? Onu belə edən bəzi olduqca pis əlavələr var. Belə boyalar xərçəngin potensial olaraq daha yüksək riskləri ilə əlaqələndirilir. Üstəlik, şəkər həm kişi, həm də qadın məhsuldarlığı üçün zərərlidir.
Kokteyllər
İyirmi yaşlarınızda qurtulmaq mümkün olsa da, otuz yaşlarınızda bu yüksək şəkərli içkiləri içmək fəlakətli ola bilər. Onlar yalnız kilo almağa kömək etmir, həm də yuxunu pozurlar. Yetkin insanlar adətən, spirt və şəkər bədən sistemini tərk etdikdə oyanırlar. Buna görə də ertəsi gün ac və yorğun olursunuz.
Pivə
Pivənin kalorisi olduqca yüksəkdir. Bir stəkan içmək pis olmasa da, 30 yaşlarda və daha sonra həftə sonu həddindən artıq miqdarlar erkən yaşlanmaya səbəb ola bilər. Alkoqol dərini susuzlaşdırır və buna görə də qırışların yaranmasına səbəb olur.
Ağ çörək
Çörək ilk yarananda onun tərkibində dörd inqrediyent var idi: su, maya, un və duz. Hazırda isə elə çörəklər var ki, tərkibində 30-dan çox inqrediyent var. Ümumiyyətlə, emal edilmiş karbohidratlardan çəkinməyə çalışın.
Pestisidlərlə dolu meyvə-tərəvəz
30 yaşında siz illər ərzində çoxlu pestisidlər yığmısınız. Tədqiqatçılar çox pestisid qəbul edən kişilərdə daha az hərəkətli sperma olduğunu aşkar ediblər. 30 yaş artıq üzvi məhsullar almağın, öz yeməyinizi yetişdirməyin və meyvə-tərəvəzi güclü şəkildə yumağa başlamağın vaxtıdır.
Marqarin
Dərinizin qocalmasından qorxursunuzsa, o zaman sintetik yağlardan uzaq durun. Marqarinin tərkibindəki qismən hidrogenləşdirilmiş yağlar dərinin ultrabənövşəyi şüalara daha həssas olmasına səbəb olur və günəşin zədələnməsini artırır. Kərə yağı alternativlərindəki trans yağlar da ürək xəstəliyi riskini artırır.
Soya sousu
Otuz yaşlarında dərinizin elastik qalması üçün bədəninizi nəmlə təmin etməlisiniz. Soya sousu orqanizmi susuzlaşdıra bilər. Ya ondan uzaq durun, ya da istehlak edərkən çoxlu su için.
Emal edilmiş ət
İşlənmiş ətlər ləzzətli olsa da, bədənin “dostu” deyil. Onlar xərçəng riskini artırır və kişilərdə fertilliyi tamamilə azaldır.
Nubar Süleymanova, “İki sahil”