Ümumilikdə, bioloqlar mikrofloranın xüsusiyyətlərini müxtəlif biomarkerlərlə birləşdirən 16 mindən çox nümunə müəyyən ediblər.
Molekulyar bioloqlar aşkar ediblər ki, “Oscillibacter” cinsindən olan bağırsaq bakteriyaları insan orqanizmində xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Çünki bu mikroblar qidanın həzmi zamanı onun molekullarını aktiv şəkildə parçalayır. ABŞ-ın Brod İnstitutunun mətbuat xidməti açıqlayıb ki, onların sonrakı tədqiqatı ürək xəstəliklərinin qarşısının alınması üçün yeni müalicə üsullarının yaradılmasına kömək edəcək.
“İndi bir çox həmkarlar bakteriyaların bir-biri ilə və bağırsaq hüceyrələri ilə necə qarşılıqlı əlaqədə olduğunu dəqiq başa düşmədən mikrofloranın transplantasiyası ilə bağlı təcrübələr aparırlar. Bağırsaq bakteriyalarının insan orqanizmində stirol dövriyyəsinə necə təsir göstərməsinin mümkün mexanizmini aşkar etdik. Onun tədqiqi bizi mikrofloranın sahibinin orqanizminə necə təsir etdiyini başa düşməyə daha da yaxınlaşdıracaq”, - deyə təşkilatın mətbuat xidmətinə istinadən Brod İnstitutunun tədqiqatçısı Li Çenhao bildirib.
Tədqiqatçılar “Framingham Heart Study” monitorinq layihəsinin bir hissəsi kimi toplanmış məlumatları təhlil edərkən bu qənaətə gəliblər. Bu, 20-ci əsrin ortalarından bəri Amerikanın Framinqham şəhərinin sakinləri arasında həyata keçirilib. Bu layihədə iştirak edənlərin əhəmiyyətli bir hissəsi, təxminən 1,4 min könüllü, tədqiqatçıların növ tərkibinin və müxtəlifliyinin xüsusiyyətlərinin ürəyin fəaliyyəti ilə əlaqəli əsas biomarkerlərə necə təsir etdiyini təhlil etmək üçün istifadə etdikləri mikroflora nümunələrini bağışlamağa razılıq veriblər. Bunun üçün alimlər hər bir nümunədən bakteriyaların həyati fəaliyyətini tədqiq edib və bu məlumatı könüllülərin qan nümunələrində xolesterin və digər biomarkerlərin konsentrasiyası ilə müqayisə ediblər.
Ümumilikdə, bioloqlar mikrofloranın xüsusiyyətlərini müxtəlif biomarkerlərlə birləşdirən 16 mindən çox nümunə müəyyən ediblər. Praktik nöqteyi-nəzərdən ən əhəmiyyətli və ən maraqlısı qanda və könüllülərin digər bədən toxumalarında xolesterinin konsentrasiyası ilə “Oscillibacter” cinsindən olan bakteriyaların sayı və növ müxtəlifliyi arasında əlaqə idi. Bu əlaqəni aşkar edərək, elm adamları bu mikrobların yaxmasını əkdilər və aşkar etdilər ki, bu bakteriyalar xolesterolu parçalaya və mikrofloranın digər nümayəndələri tərəfindən məhv edilən daha sadə molekullara çevirə bilirlər. Nəticə olaraq, çoxlu sayda “Oscillibacter” daşıyıcılarının orqanizminə daha az xolesterin daxil olur ki, bu da onların ürək və qan damarlarının fəaliyyətinə faydalı təsir göstərir. Tədqiqatçılar ən son belə qənaətə gəliblər.
Nubar Süleymanova, “İki sahil”