Şokolad sağlam, eləcə də zərərli qidalardan biridir. Şəkər, qida əlavələri və süd tozu ona zərər verir. Faydası isə kakaodadır. Gəlin sağlam şokoladdan danışaq. Bu, ən azı 75% kakao olan acı və ya tünd şokoladdır. Ürək-damar sisteminə ən faydalı təsirə malikdir. Buna çoxlu araşdırmalar həsr olunub. Belə şokolad və içki şəklində olan kakao qan təzyiqini, qanda xolesterinin konsentrasiyasını azaldır, trombositlərin fəaliyyətini azaldır, endotelin (damarların daxili divarı) vəziyyətini yaxşılaşdırır, damarları aterosklerozdan qoruyur, ürək xəstəliyi, infarkt və vuruş riskini azaldır.
Tibb elmləri namizədi, qastroenteroloq Konstantin Spaxov aif.ru-ya açıqlamasında bildirib ki, şokolad və kakaonun tərkibi bioaktiv maddələrlə zəngindir. Ümumiyyətlə kakao və şokolad faydalıdırlar, ürəyin və qan damarlarının qorunması üçün vacibdirlər.
Birincisi, onların tərkibində çoxlu polifenollar və xüsusən də flavanollar var.
İkincisi, onlar teobromin və digər metilksantinlərlə zəngindirlər.
Üçüncüsü, onlar qan təzyiqini azaltmağa kömək edən çox miqdarda maqnezium ehtiva edirlər.
Nəhayət, kakao yağında faydalı stearin turşusu var.
Nüsrət Məmmədov, "İki sahil"