Orqanizmdə yod çatışmazlığı olan insanlar unutqan olur
Orqanizmin normal işləməsi üçün faydalı mikroelementlərin və qida maddələrinin bütöv bir kompleksi lazımdır. Onlar əskik olanda ciddi sağlamlıq problemləri yaranır. Orqanizmin tam və keyfiyyətli işləməsi üçün zəruri olan mühüm elementlərdən biri də yoddur.
“İki sahil” “aif.ru”ya istinadla xəbər verir ki, rusiyalı endokrinoloq Anna Tamçuk bildirib ki, yod bədən hüceyrələri tərəfindən istehlak edilən qidaları enerjiyə çevirmək üçün lazımdır. Maddə ürək dərəcəsini idarə edən tiroid hormonları istehsal edən tiroidin işini dəstəkləyir. Kifayət qədər yod olmadıqda, tiroid daha çox işləməyə başlayır, şişir və ya ölçüsünü artırır.
Yod çatışmazlığı nəyə gətirib çıxarır?
Ekspert qeyd edib ki, əksər hallarda yod çatışmazlığı qadınlarda baş verir. Problem aşağıdakı kimi patologiyaların inkişaf riskini artırır: sonsuzluq; otoimmün tiroid xəstəliyi; tiroid xərçəngi; yüksək qan təzyiqi.
Bəs, orqanizmdə niyə yod çatışmazlığı yaranır?
Bədəndə yod çatışmazlığının səbəbləri sırasında aşağıdakı səbəblər göstərilir: yod çatışmazlığı olan torpaqdan qidalar yemək; əsasən yağlı qidalardan ibarət pəhriz; yeniyetmələrin otoimmün xəstəlikləri.
Ekspert bildirib ki, yod çatışmazlığı və əlaqəli tiroid xəstəliklərinin simptomları kimi boyundakı tiroid şişməsi; kökəlmək, yorğunluq və zəiflik; saç incəlməsi; quru dəri və öyrənmə və yaddaşla bağlı çətinliklər.
Həkim bildirib ki, özünüzü müalicə etməməlisiniz və ilk problemdə bir həkimdən ixtisaslı tibbi yardım axtarmaq tövsiyə olunur. Mütəxəssis xəstəni müayinə edəcək, anamnez toplayacaq və düzgün terapiya təyin edəcək, yod əlavələri təyin edəcək və yodlaşdırılmış duzdan (yod əlavə edilmiş süfrə duzu) istifadə edəcək. Həkim həmçinin pəhrizinizə yodla zəngin qidaları əlavə etməyi məsləhət görəcək: çörək, yumurta, balıq, qoz-fındıq, dəniz məhsulları və dəniz yosunu. Orqanizmdə yod çatışmazlığı olan insanlar unutqan olur, diqqəti və reaksiyası azalır, əsəbilik, yuxululuq, aritmiya, qan təzyiqinin yüksəlməsi, qanda hemoqlobinin səviyyəsinin azalması görünür. Yod bədən tərəfindən öz-özünə istehsal olunmur, ancaq qida ilə gəlir.
İnsan orqanizminin nə qədər yoda ehtiyacı var?
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı hesab edir ki, hər gün 120-150 mkq (1 mkq bir qramın milyonda biri (1/1,000,000)) yod istehlak etməyi tövsiyə edir.
Hansı qidalarda çoxlu yod var?
Yodlaşdırılmış duz, həmçinin dəniz balığı və dəniz məhsulları orqanizmdə yod balansını bərpa etməyə kömək edir. Yod həmçinin yosunlarda, balıq yağında və bəzi tərəvəzlərdə - sarımsaqda, lobyada, bibərdə, xiyarda, pomidorda, badımcanda, balqabaqda, kələmdə və kartofda da olur. Bundan əlavə, yod ət, yumurta, kürü və çiyələkdə olur. Yod tərkibli qidalara çörək, süd və süd məhsulları da daxildir.
Nüsrət Məmmədov, "İki sahil"