Rusiyanın "Rossiya 1" telekanalında yayımlanan "Ən vacibi haqqında" verilişində doktor Aleksandr Myasnikov qəhvənin niyə xərçəngdən qorunma vasitəsi olduğunu izah edib.
Tədqiqatlar göstərib ki, qəhvənin tərkibində qaraciyər və mədəaltı vəzi xərçəngi də daxil olmaqla müəyyən xərçəng növlərindən qoruya bilən birləşmələr var. Tərkibində polifenollar var. Onlar hüceyrələri zədələnmədən qorumağa kömək edən, xərçəng hüceyrələrinin böyüməsinə maneə törədən və hətta onların məhvinə səbəb olan güclü antioksidantlardır. Bundan əlavə, qəhvə qaraciyərdə kanserogenləri zərərsizləşdirməyə kömək edən fermentlərin istehsalını stimullaşdıran kafestol adlı bir birləşmə ehtiva edir.
Ancaq mütəxəssislər qəhvəni məqbul həddə içməyi məsləhət görürlər - gündə üç-dörd fincandan çox içmək məsləhət görülmür. Bu, 300 mq kofeindən artıq deyil. Bu miqdarda qəhvə yan təsirlərə səbəb olmadan maksimum sağlamlıq faydası təmin edir. Qəhvədən başqa xərçəng riskinizi azaltmağa kömək edə biləcək başqa qidalar da var: kələm, brokoli, qırmızı düyü, dəniz məhsulları və s.
Nubar Süleymanova, “İki sahil”