09 may 2024 02:35
610

Zeytun yağı həyat cövhəridir

Bu yağ idrak qabiliyyətini artırır, ölüm riskini azaldır

Təxminən 92 min insanı əhatə edən 28 illik araşdırmaya görə, sağlamlıq faydaları ilə tanınan zeytun yağı idrak qabiliyyətinin artırmaq xüsusiyyətinə də malikdir.

"Daha çox zeytun yağı qəbulu, pəhriz keyfiyyətindən asılı olmayaraq, demensiya ilə bağlı ölüm riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilib”,- deyə "Harvard T.H. Chan” məktəbinin “Public Health” komandası açıqlayıb. Nəticələr Amerika Tibb Assosiasiyasının (AMA) jurnalında dərc edilib.

Tədqiqatçıların fikrincə, zeytun yağından nadir hallarda istifadə edənlər və ya heç vaxt istifadə etməyənlər Alzheimer xəstəliyi kimi xəstəliklərə daha çox meyillidirlər.

"Marqarin və mayonez qəbulunu zeytun yağı ilə əvəz etmək demensiya və ölüm riskinin aşağı salır, demensiyadan uzaq uzunömürlülüyü yaxşılaşdırmaq üçün potensial strategiya ola bilər", -komanda bildirib.

Bu yağın tərkibində antioksidanlarda daha yüksəkdir və yüngül işlənmiş, sıxılmış zeytun yağı emal və qarışdırma nəticəsində qida maddələri və dadı dəyişən digər tərəvəz və ya toxum analoqlarına nisbətən təbiətə daha yaxındır.

Komanda nümayəndələri bitki yağları, kərə yağı və digər süd məhsullarını idrak qabiliyyətinin azalması ilə əlaqələndirəcək heç bir şey tapmadıqlarını da qeyd ediblər.

Onlar zeytun yağının müntəzəm istehlakçılarının bitki və ya toxum yağlarından istifadə etməyə daha çox meyilli olanlara nisbətən şəkər xəstəliyinə tutulma ehtimalının daha az olduğunu və zeytun yağı ilə yemək bişirməyin daha sağlam bir pəhrizin göstəricisi ola biləcəyini vurğulayıblar.

Xatırladaq ki, zeytun yağının qiymətləri son illərdə bütün ölkələrdə yüksəlib və 2021-ci ilin ortalarından bəri ərzaq, yanacaq, istilik və nəqliyyat inflyasiyası ilə üzləşən bir çox aşağı gəlirli alıcılar üçün potensial olaraq əlçatmaz olub.

Avropa İttifaqının statistika agentliyinin məlumatına görə, bu ildən blokda zeytun yağının qiyməti 2023-cü ilə nisbətən 50% baha olub.

Nubar Süleymanova, “İki sahil”