Alimlər sübut ediblər ki, çayın müntəzəm istehlakı insan sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
“İki sahil” xəbər verir ki, tədqiqatçılar çayın insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı 20 elmi araşdırmanı araşdırıblar. Nəticələr göstərib ki, müntəzəm çay istehlakı tip 2 diabetin inkişaf riskini 15%-dən çox azalda bilər.
İyirmi tədqiqatı təhlil etdikdən sonra elm adamları belə qənaətə gəliblər ki, çay 2-ci tip diabet ehtimalını əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər, lakin bu, birbaşa içilən çayın miqdarından asılıdır.
Tədqiqatın ilk mərhələsində elm adamları 12 il ərzində izlənilən 5000 böyüklərin sağlamlıq məlumatlarını təhlil ediblər. İştirakçıların təxminən yarısı müntəzəm olaraq çay içir, lakin təqib dövrünün sonunda 2-ci tip diabetin nisbəti həm çay içənlər, həm də çay içməyənlər arasında təxminən eyni idi.
Tədqiqatın ikinci mərhələsində alimlər çay istehlakı ilə şəkərli diabet arasında əlaqənin olub-olmadığını öyrənmək qərarına gəliblər. 19 elmi məqalənin məlumatlarını təhlil etdikdən sonra onlar müəyyən ediblər ki, müntəzəm çay içmək hər gün kifayət qədər miqdarda çay içsəniz, 2-ci tip diabet riskini azalda bilər.
Gündə bir-üç fincan çay içən insanlarda şəkər xəstəliyinə tutulma riski 4, dörd və daha çox fincan içənlərdə isə 17 faiz azalıb.