Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbinin mütəxəssisləri belə qənaətə gəliblər ki, gündə bir yumurta yemək sağlamlığa zərər vermir. Ancaq hər gün müntəzəm olaraq iki yumurta istehlak etmək bədəndə mənfi təsirlərə səbəb ola bilər.
“İki sahil” xəbər verir ki, Qidalanma Departamentinin rəhbəri Frank Hu səhər yeməyi üçün iki yumurta yeməyin məqbul olduğunu deyib.
Lakin həftədə bir və ya iki dəfədən çox olmamalıdır. Bu ehtiyatlılığın əsas səbəbi yumurta sarısının tərkibində yüksək xolesterin olmasıdır. Qanda artıq xolesterinin olması ateroskleroz və ürək-damar xəstəlikləri riskinin artması ilə əlaqələndirilir.
Bu nəticə 34 il davam edən və 215 mindən çox iştirakçını - ciddi xroniki xəstəlikləri olmayan kişi və qadınları əhatə edən genişmiqyaslı tədqiqatın nəticələrinə əsasən qəbul edilib. Tədqiqat nəticəsində məlum olub ki, 2-ci tip şəkərli diabet xəstələri yumurta yeməkdə xüsusilə diqqətli olmalıdırlar, çünki onların ürək-damar ağırlaşmaları riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəkdir.
Qeyd etmək vacibdir ki, yumurta təkcə xolesterol mənbəyi deyil, həm də D vitamini və xolin kimi zəngin protein, vitamin və mineral mənbəyidir. Yumurtada göz sağlamlığını qorumağa kömək edən antioksidanlar da var. Bununla belə, yüksək xolesterol və ya ürək xəstəliyinə meyliniz varsa, doymuş yağ və trans yağları az olan pəhrizləri seçərək qəbulunuzu tarazlaşdırmaq vacibdir.
Xolesterol səviyyəsini aşağı salmaq üçün alternativlər yumurta ağını sarısı olmadan yemək və ya yumurtaları balıq, toyuq və ya bitki mənşəli protein mənbələri kimi proteinlə zəngin olan digər qidalarla əvəz etməkdir.