02 oktyabr 2025 14:46
105

Manqo diabetli insanlar üçün faydalıdır

Çox vaxt çox şirin hesab edilən manqo, diabet inkişaf riski olan insanlar üçün faydalı ola bilər.

“İki sahil” "Kommersant"a istinadla xəbər verir ki, Corc Meyson Universitetində (Virciniya, ABŞ) aparılan bir araşdırma, hər gün manqo yeyənlərin şəkəri az olan darı məhsulları yeyənlərlə müqayisədə qan şəkərinin daha aşağı olduğu və arıqladığı müəyyən edib.

Bu, sübut edir ki, vacib olan təkcə şəkərin miqdarı deyil, həm də onu ehtiva edən qidaların növüdür.

Tərkibindəki yüksək şəkərə baxmayaraq, manqo diabet riskini azalda bilər. Klinik tədqiqatlar göstərib ki, bu meyvənin gündəlik istehlakı şəkəri az olan qranola ilə müqayisədə qan şəkərinin tənzimlənməsini yaxşılaşdırır və bədən yağını azaldır. Alimlər deyirlər ki, şəkərin az olması avtomatik olaraq məhsulun daha sağlam olması demək deyil.

ABŞ-da hal-hazırda diabetdən əziyyət çəkən 100 milyona yaxın böyüklər üçün diabet inkişaf riskini azalda bilən tropik meyvələr çox vacibdir. Tropik meyvələr ümumiyyətlə 10 ilə 50 qram arasında şəkər ehtiva edir, manqo bu aralığın daha yüksək hissəsindədir və bu onları idealdan daha az qəlyanaltı seçimi edir. Bununla belə, klinik dietoloq Rade Basiri tərəfindən İsveçrənin MDPI portalında dərc edilmiş araşdırma göstərir ki, manqonun insan orqanizminə müsbət təsir göstərə bilər.