Gündəlik qəbul edilən qidalarla bağlı diqqətli olmaq lazımdır. Xüsusilə mütəxəssislər son zamanlarda yanlış toyuq istehlakında qida zəhərlənməsinə diqqət çəkib.
Professor dr. Nevzat Artık toyuq əti alarkən və istehlak edilərkən nəzərə alınacaq şeylər haqqında açıqlamalar verib. Professor Dr. Artık "Toyuğun üzərindəki son istifadə tarixinə xüsusi diqqət yetirmək lazımdır. Qablaşdırılan məhsullar Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi tərəfindən lisenziyalı və yoxlanılan müəssisələrdə istehsal olunduğu üçün təhlükəsizdir. Toyuq və toyuq əti məhsulları soyuq zənciri pozmadan istehlakçılara çatdırılmalı və etiketlərində göstərilən müddətlərdə istehlak edilməlidir. Toyuq əti ya alındıqdan sonra qısa müddətdə istehlak edilməli və ya soyuq zəncir toxunulmaz saxlanılmalıdır. Əgər məhsul evə gedənə qədər həll olunarsa, təkrar dondurulmadan istehlak edilməlidir.”
Toyuq çiy yuyulan zaman qida zəhərlənməsi riskini artırır
Professor çiy toyuğa toxunduqdan sonra əllərin yuyulması lazım olduğunu xəbərdar edib. dr. Artık "Toyuq əti bişməmişdən əvvəl edilməsi lazım olan tək şey, mətbəx dəzgahı və onun materialları ilə mümkün qədər təmasdan qaçaraq birbaşa qazana aparmaqdır. Yeməkdən əvvəl çiy toyuğun yuyulması qida zəhərlənməsi riskini artırır. Toyuq əti yaxşı bişirilərsə, zərərli bütün mikroorqanizmlər məhv olur" deyə qeyd edib.
Əlləri 20 saniyə maye sabunla yumaq vacibdir
Toyuğun bişirilmədən əvvəl yuyulmasının zərərli mikroorqanizmləri öldürməyəcəyini söyləyən professor dr. Artık bildirib ki, toyuq ətinin yuyulmasına ehtiyac yoxdur: “Toyuq təbii olaraq yüksək mikroorqanizm yükünə sahibdir.Toyuğu bişmədən əvvəl yuduğumuz zaman mikroorqanizm yükünü azalda bilmədiyimiz üçün kran, dəzgah səthlərinə və hətta əllərimizə yayılan bu mikroorqanizmlər çarpaz çirklənməyə səbəb ola bilər. Daha sonra bu səthlər dezinfeksiya edilməli və əllər ən azı 20 saniyə maye sabunla yuyulmalıdır.”
Toyuğun tamamı bişirilməlidir
Toyuq ətinin tam bişirilməsinə diqqət çəkən professor dr. Artık "xüsusilə, ətin ən çətin bişirilən hissələrində qanlı və ya qırmızı bir hissənin olmamasına diqqət yetirilməlidir. "Toyuq və digər ət məhsullarının daxili istiliyinin tam bişirilməsi üçün 72 dərəcə və ya daha yüksək səviyyədə bişirilməsi tövsiyə olunur” deyə vurğulayıb.
Toyuq ətinin 20 faiz zülalı var
Dr. Artık onu da qeyd edib ki, toyuq zülalı son dərəcə yüksək keyfiyyətdədir: “Yəni tərkibindəki amin turşularının paylanması baxımından həm yüksək dərəcədə həzm olunur, həm də faydalıdır. Başqa sözlə, gündə 100 qram toyuq əti istehlak etmək gündəlik zülal ehtiyacının yüzdə 67-83'ünü qarşılayır.”
Sevinc Rüstəmova,
BSU-nun IV kurs tələbəsi