Müasir dünyada sağlam həyat sürmək asan deyil. Ancaq yüksək qan təzyiqiniz varsa, diqqətli bir pəhriz çox vacibdir. Yüksək qan təzyiqi potensial olaraq həyatı dəyişdirə biləcək digər xəstəliklərə səbəb ola bilər. Kardioloqlar sağlam qalmaq və qan təzyiqinizin yüksəlməsini dayandırmaq üçün, hansı qidalardan uzaq durmaq lazım olduğunu aydın şəkildə izah ediblər.
Şəkərli sıyıqlar
Günə bir kasa şəkərli sıyıq ilə başlamaq şəkər səviyyənizi və qan təzyiqinizi yüksəldə bilər. Şəkəri az olan bütün sıyıqlar yeyə və təbii şirinlik və qidalandırıcı maddələr üçün təzə meyvələr əlavə edə bilərsiniz.
Dondurulmuş yeməklər
Rahat olsa da dondurulmuş yeməklərdə natrium və konservantlar yüksəkdir, sabit qan təzyiqinin düşmənləridir. Təzə inqrediyentlərlə yemək hazırlamaq xüsusilə qan təzyiqi xəstələri üçün vacibdir.
Duzlu ağır qəlyanaltılar
Çipslər, duzlu qəlyanaltılar qan təzyiqi ölçünüzü təhlükə “zonasına” göndərə biləcək bir natrium artımı əmələ gətirirlər. Daha sağlam yemək üçün duzsuz qoz-fındıq və ya tərəvəz çubuqlarına üstünlük verin.
İşlənmiş ətlər
Belə quru ət dilimləri və kolbasa rahatdır, lakin yüksək dozada natrium və konservantlar ehtiva edir. Yüksək qan təzyiqi menyusu bu ətlərlə zəngin olan insanlarda tez-tez olur. Daha sağlam ürək üçün təzə, yağsız ət parçaları ilə əvəz etməyə çalışın.
Tam yağlı süd məhsulları
Tam yağlı süd məhsulları xolesterolu və qan təzyiqini yüksəldən doymuş yağları ehtiva edir. Az yağlı və ya yağsız variantları seçərək istifadə etsəniz, ürəyiniz daha yüngül, daha sağlam toxunuşu qiymətləndirəcək.
Şəkərli desertlər
Şirin yeməklər cazibədardır, lakin həddindən artıq şəkər kilo almağa səbəb ola və qan təzyiqinizi artıra bilər. “Ürək dostu” bir desert üçün meyvələrin təbii şirinliyini və ya tərkibində daha çox kakao olan tünd şokoladı istifadə edin.
Spirtli içkilər
Bəzən içmək rahatlaşdırıcı görünə bilər, lakin həddindən artıq spirt qan təzyiqinizi sakitcə yüksəldə bilər.
Nubar Süleymanova, “İki sahil”