Bəzi qidalar var ki, südlə yaxşı uyğunlaşmır, çünki birləşmə həzm narahatlığına səbəb ola bilər və ya banan və balıq kimi qida maddələrinin sorulmasını azalda bilər.
Süd zülal, kalsium və vitaminlər kimi əsas qida maddələri ilə zəngin olduğuna görə bir çox pəhrizlərin əsasını təşkil edir. “Times of India”nın məlumatına görə, sağlam həyat tərzinin vacib hissəsi olsa da südlə yeməkdən çəkinməli olduğunuz beş qida var.
Banan
Çoxları banan və südün sağlam birləşmə yaratdığına inansa da, bu cütləşmə əslində həzm üçün olduqca ağırdır. Bədən hər ikisini emal etmək üçün daha uzun zaman və enerji sərf edir, bu da sizi yorğun və ləng hiss etdirə bilər.
Yaxşı həzm üçün bunlardan ayrı-ayrılıqda ləzzət almaq daha yaxşıdır.
Balıq
Həm balıq, həm də süd qidalıdır. Lakin onların birlikdə istehlakı qida zəhərlənməsi və ya mədə yanması kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Bu birləşmə dəri ilə bağlı problemlərə də səbəb ola bilər. Bu risklərdən qaçmaq üçün ikisini pəhrizinizdə qarışdırmamağınız məsləhətdir.
Sitrus meyvələri
Südün portağal və ya limon kimi sitrus meyvələri ilə birləşməsi mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Bu meyvələrdəki turşuluq mədədəki südü kəsə bilər, ürəkbulanma və ya hətta qusmaya səbəb ola bilər. Süd içməzdən əvvəl, sitrus meyvələrini isə yedikdən sonra ən azı iki saat gözləmək tövsiyə olunur.
Qovun
Qovun su ilə zəngindir, süd isə işlətmə funksiyasını yerinə yetirir. Bunları birlikdə istehlak etmək mədə narahatlığına və şişkinliyə səbəb ola bilər. Daha rahat bir həzm təcrübəsi üçün bu ikisini birləşdirməkdən çəkinmək daha yaxşıdır.
Duzlu qəlyanaltılar
Çips və simit kimi duzlu qəlyanaltılar susuzluq hissi yarada bilər və daha sonra süd içmək bədənin elektrolit balansını poza bilər. Qarışıq şişkinlik və ya narahatlığa səbəb ola bilər, buna görə də onlardan ayrı-ayrılıqda zövq almaq daha yaxşıdır.
Nubar Süleymanova, “İki sahil”