Yay meyvələri həm ləzzətli, həm də bir çox sağlamlıq faydaları təmin edən təbii qida qaynaqlarıdır. Bu meyvələr yay aylarında təzə və bol olur və bədənimizi müxtəlif vitaminlər, minerallar, lif və antioksidantlarla təmin edir.
“İki sahil” “CNN-Türk”ə istinadla xəbər verir ki, Qidalanma və Pəhriz üzrə mütəxəssis Derya Eren xüsusilə 6 yay meyvəsinin sağlamlığa faydalarından bəhs edib.
Üzüm
Üzümün tərkibində vitamin və minerallarla yanaşı, sağlamlığımız üçün vacib olan bir çox maddə var. Xüsusilə qara üzüm, tərkibindəki resveratrol sayəsində ürək-damar sağlamlığına müalicəvi təsir göstərir. Dəmir tərkibi anemiyadan əziyyət çəkənlər üçün qan istehsalını dəstəkləyir. Karotenoid tərkibi göz sağlamlığına kömək edir. Potasyum ehtiva etdiyi üçün yüksək təzyiqi azaldır və qan təzyiqinin tənzimlənməsinə kömək edir. Ancaq yüksək qlisemik indeksli meyvə olduğundan, yəni qan şəkərini tez bir zamanda qaldıraraq aşağı saldığından, xüsusilə diabet xəstələrinin ehtiyatla istifadə etməsi lazımdır.
Yemiş
Yemiş selenium, beta karoten, C vitamini və bəzi antioksidant maddələrlə zəngindir. Bu, oksidləşdirici stresin qarşısını almaqla sərbəst radikalların bədəndən çıxarılmasına kömək edir, immunitet sisteminin gücləndirilməsinə kömək edir və xərçəngə qarşı qoruyucu təsir göstərir. C vitamini də dərinin sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Beta karoten göz sağlamlığı üçün faydalıdır. Yüksək su və lif tərkibi ilə həzm sisteminin müntəzəm fəaliyyətini dəstəkləyir. Potasyumun tərkibi isə qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir. Lakin həddindən artıq istehlak diareyaya səbəb ola bilər. Glisemik indeksi yüksək olan meyvə olduğu üçün diabet xəstələrinin ehtiyatla istifadə etməsi faydalıdır.
Qarpız
Qarpız likopeni xatırladır. Likopen meyvə və tərəvəzlərə qırmızı rəng verən antioksidandır. Qidalanma yolu ilə aldığımız likopen ürək-damar xəstəlikləri, şəkərli diabet, xərçəng və sümük ərimişi kimi bir çox xəstəliklərin müalicəsində faydalıdır. Karpuz həmçinin sitrulin və arginin tərkibinə malikdir, qan təzyiqini aşağı salır və immunitet sistemini gücləndirir. Bu ləzzətli meyvə əzələ ağrılarına və kramplara kömək edən maqnezium və kalium ilə yanaşı, A, B6 və C vitaminləri ilə də zəngindir. 90 faizdən çoxu su olduğundan bədənin xüsusilə yaz aylarında sıvı ehtiyacını ödəyir. Lif tərkibi ilə həzm sisteminin düzgün işləməsinə kömək edir.
Çiyələk
Çiyələk C, K, E və B qrup vitaminlərini ehtiva edir. Mineral baxımından kalsium, dəmir, maqnezium və mis baxımından zəngindir. Antioksidantları ilə xərçəngdən qoruyur. Həmçinin LDL, ya da "pis" xolesterini aşağı salır. Həmçinin qan şəkərini sabitləşdirərək diabet riskini azaldır, tərkibində olan B9 vitamini yorğunluğa və halsızlığa kömək edir.
Diqqət!
Allergik qidalardan biri olan çiyələk dəri reaksiyalarına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, çiyələklərin pestisit tərkibinə görə yuyulduqdan sonra 5-10 dəqiqə karbonatlı suda gözləmək, sonra yenidən yuyulduqdan sonra istehlak etmək lazımdır. Pestisid - qidaları həşəratlardan, bakteriyalardan və viruslardan qorumaq üçün kənd təsərrüfatında istifadə olunan kimyəvi maddədir.
Alça
Yüksək C vitamini tərkibinə əlavə olaraq, A, K və B qrupu vitaminləri, natrium, kalium, kalsium, dəmir, maqnezium və antioksidantlar daxildir. C vitamini ilə dəmirin udulmasını artırır. K vitamini və maqneziumun köməyi ilə sümüklərin möhkəmlənməsinə kömək edir. Diş ətini gücləndirir. A və C vitaminləri ilə bədəndə kollagen istehsalını dəstəkləyir və qırışların yaranmasını gecikdirir. Beta-karoteni ilə göz sağlamlığını qoruyur. Lifli olduğu üçün doymaya kömək edir və kilo nəzarətinə kömək edir. Mədə-bağırsaq sisteminin düzgün işləməsinə kömək edir və qəbizliyin qarşısını alır. Qan şəkərinin balansını dəstəkləyir. Lakin böyrək və təyziq xəstələri alçanı duzla qəbul etməməlidirlər.
Nigar Orucova, “İki sahil”