13 may 2024 22:53
578

Turşəng faydalıdır, yoxsa zərərli?

Turşəng antioksidantlar, vitaminlər və minerallarla zəngindir və bu, onu çox sağlam yarpaqlı tərəvəzə çevirir. Bununla belə, məhdud miqdarda yeyilə bilər və hər kəs tərəfindən yeyilməsi məsləhət deyil.

Bəziləri onun turş dadını bəyənmir, bəziləri isə sadəcə onu necə hazırlayacağını və nə ilə birləşdirəcəyini bilmir. Ancaq bu, inanılmaz dərəcədə sağlam çoxillik bir bitkidir. Buna görə də bəzi insanlar onu pəhrizlərinə daxil etməlidirlər.

Turşəngin qida dəyəri

Əvvəlcə əsas xüsusiyyətləri nəzərdən keçirək. 100 qram turşəngin tərkibində 0,7 q yağ, 5 mq natrium, 3,7 q karbohidratlar, 3,5 q lif, 2 q protein və ən əsası 0 qram şəkər var. Beləliklə, turşəng yüksək qidalı karbohidrat və zülal mənbəyidir, Turşəng böyük miqdarda A vitamini (100 q-a təxminən 5000 IU), C vitamini (64 mq), maqnezium (137 mq) və dəmir (3,2 mq) ehtiva edir. Tərkibində kalium, manqan və B vitaminləri də var.

Turşəng niyə faydalıdır: onu pəhrizinizə daxil etməyin 5 səbəbi

1. İmmunitet sistemini gücləndirir

Artıq qeyd etdiyimiz kimi, turşəng çox miqdarda A vitamini, immunitet sisteminin normal fəaliyyətini qorumağa kömək edən yağda həll olunan vitaminlər ehtiva edir. Bundan əlavə, tərəvəzin tərkibindəki C vitamini də immunitet sisteminə müsbət təsir göstərir - bu, orqanizmdə sərbəst radikallarla mübarizə aparan və bununla da müxtəlif xəstəliklərin inkişaf riskini azaldan mühüm antioksidantdır.

2. Turşəng sağlam gözləri və dərini dəstəkləyir

Bir araşdırmaya görə, A vitaminin tövsiyə olunan gündəlik miqdarını müntəzəm olaraq istehlak etmək yaşa bağlı görmə itkisinin qarşısını alır, həmçinin sağlam dəri, saç və dırnaqları qoruyur. Turşəngin də tərkibində A vitamini bol miqdardadır.

Bundan əlavə, turşəng kollagen sintezini aktivləşdirən C vitamini ilə zəngindir. Bu zülal bədənin birləşdirici toxumasının əsasını təşkil edir və sümükləri, dırnaqları və saçları gücləndirməyə, həmçinin dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.

3. Arıqlamağa kömək edir

1 stəkan (133 qram) təzə turşəngdə təxminən 4 qram lif var. Bunlar maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə və həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edən pəhriz lifləridir. Bundan əlavə, lif qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir və eyni zamanda toxluq hissini artırmaq qabiliyyətinə malikdir, bu da istehlak etdiyiniz kalorilərin sayını azaltmağa kömək edir. Bu, lifin yavaş həzm olunması və mədədə digər qida maddələrindən daha uzun müddət qalması səbəbindən baş verir.

4. Turşəngin müntəzəm istifadəsi xroniki xəstəliklərdən qoruyur

Bitkinin digər bir faydası odur ki, bəzi xərçəng növləri, piylənmə və ikinci tip diabet kimi xəstəliklərdən qorunmağa kömək edə bilər.

5. Xərçənglə mübarizə aparmağa kömək edir

Bu bitki özündə flavonoidləri ehtiva edir. 2019-cu ildə aparılan bir araşdırmada bitki polifenolları ilə zəngin bir pəhrizin xüsusilə siqaret çəkənləri və çox içki içənləri xərçəng və ürək xəstəliklərindən qoruduğu müəyyən edildi. Turşəngdən əlavə, onlar yaşıl çayda, almada, qaragilədə və brokolidə də çox olur.

Turşəngin zərəri: Kim yeməkdən çəkinməlidir?

Bu qədər çox sayda müsbət xüsusiyyətə baxmayaraq, bəzi hallarda bu bitki daha çox zərər verə bilər. Odur ki, bunu pəhrizinizə daxil etməzdən əvvəl xüsusilə allergiya xəstələri, hamilə qadınlar və xroniki xəstəlikləri olanlar həkimlə məsləhətləşməlidirlər.

Turşəng yeməyin mümkün yan təsirləri aşağıdakıları əhatə edə bilər:

- böyrəklər, qaraciyər və mədə-bağırsaq traktının problemləri - bunların hamısı turşəng yarpaqlarında çox miqdarda olan oksalat turşusundan qaynaqlana bilər;

- allergiya - oksalatlara həssas olan insanlar (bunlar oksalat turşusunun duzları və efirləridir) bunu hiss edə bilər. Qida allergiyasının ümumi simptomları arasında qusma, sulu gözlər, asqırma və nəfəs almaqda çətinliyə rast gəlinir.

- mədənin turşuluğunun artması – bu da oksalat turşusunun yüksək tərkibinə görədir. Bu, mədə yanması, qarın ağrısı, ürəkbulanma və qusma, iştahsızlıq, ağız qoxusu və həddindən artıq gəyirmə kimi şərtlərlə müşayiət oluna bilər.

Nubar Süleymanova, “İki sahil”