28 noyabr 2023 23:19
470

Sağlamlıq və gözəl bədən quruluşu üçün bir nömrəli bitki

Çuğundur insan orqanizmi üçün əsl hədiyyədir. Bu kök tərəvəz yalnız yeməkləri bəzəmir, həm də əhvalınızı yaxşılaşdırmağa kömək edən bir çox faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Niyə məhz bu tərəvəzi pəhrizinizə daxil etməyə dəyər?

Ürək və qan təzyiqi üçün

Əgər siz hipertoniyadan əziyyət çəkirsinizsə və ya sadəcə ürəyinizi sağlam saxlamaq istəyirsinizsə, çuğundur sizin etibarlı yoldaşınız ola bilər. Tərkibindəki böyük miqdarda təbii nitrat azot oksidinə çevrilir, bu da güclü vazodilatator təsir göstərir və qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.

Enerji və fitness üçün

Çuğundurun tərkibində olan betain tərəvəzə parlaq qırmızı rəng verməklə yanaşı, fiziki fəaliyyətə də müsbət təsir göstərir. Klinik tədqiqatlar göstərir ki, betain fiziki gücü artırmağa, əzələ kütləsini artırmağa və yağ ehtiyatlarını azaltmağa kömək edir. Betain əsaslı dərmanlar fiziki hazırlığı yaxşılaşdırmaq üçün istifadə olunur.

Xərçəng əleyhinə təsirlər və dəmir çatışmazlığının diaqnozu

Çuğundurun rəngi betain və piqmentlərin tərkibi ilə bağlıdır. Maraqlı fakt: Əgər çuğunduru yedikdən sonra sidiyin çəhrayı rəngə çevrilirsə, bu, dəmir çatışmazlığından xəbər verə bilər. Üstəlik, çuğundur rəsmi olaraq xərçəng əleyhinə təsiri olan qida kimi təsnif edilir.

Çuğundur hansı formada yeyildikdə daha faydalıdır?

Çiy çuğundura üstünlük vermək tövsiyə olunur. Ondan salat və ya başqa yeməklər hazırlaya bilərsiniz. İstilik vitaminlərin və bioloji aktiv maddələrin itirilməsinə səbəb ola bilər. Yeri gəlmişkən, qabığını soymamaq məsləhətdir, çünki ən qiymətli elementlər orada cəmləşmişdir.

İstifadə məhdudiyyəti

Sağlamlıq üçün bir çox faydasına baxmayaraq, çuğundur böyrək daşlarından və ya oksalatla əlaqəli digər xəstəliklərdən əziyyət çəkən insanlar üçün tövsiyə edilmir. Bu hallarda çuğundur və oksalatlarla zəngin olan digər tərəvəzlərin istehlakı məhdudlaşdırılmalıdır.

Nubar Süleymanova, “İki sahil”