06 fevral 2025 23:43
84

Qara kif təhlükənin əlamətidir

Tərəvəzin səthində və ya evdə hazırlanmış qış konservlərinin qabında kif korlanmış məhsulu atmaq üçün bir siqnaldır. Rusiyalı mütəxəssislər “Rossiya” telekanalında kif yaranmış məhsulun nə üçün istifadəyə yararsız olduğu barədə danışıblar.

Əzilmiş, xarab olmuş və kif izləri olan meyvələr, tərəvəzlər korlanmış yerin kəsilə biləcəyi görünsə belə, yeyilməməlidir. Əslində, məhsul artıq ciddi xəstəliklərə səbəb olan kiflə çirklənmişdir.

Rusiyalı həkim Sergey Aqapkin "Ən vacibi haqqında" verilişində deyib: "Qara kif böyük təhlükənin əlamətidir! Belə bir göbələk - qara aspergillus adlanır. Alimlər müəyyən ediblər ki, bu qara aspergillusun tullantı məhsulları - aflatoksinlər qaraciyər xərçənginə səbəb ola bilər və bu, ilk dəfə qida məhsullarında tapılıb".

Bu toksin qaraciyərdə toplanır və sonra qaraciyərin bədxassəli şişi olan hepatokarsinomaya səbəb olur. Qara kif tez-tez evdə hazırlanmış konservlərin qapaqlarında və bankalarında olur.

Nubar Süleymanova, “İki sahil”