08 dekabr 2025 15:17
125

Qida allergiyaları ilə bağlı HƏKİM MƏSLƏHƏTİ

Qida allergiyaları və qidaya qarşı dözümsüzlüyün fərqli səbəbləri, simptomları və müalicə yanaşmaları var. 

“İki sahil” xəbər verir ki, bu barədə RT-yə immunoloq və allerqoloq Nadejda Loqina məlumat verib.

"Qida dözümsüzlüyü ən çox mədə-bağırsaq simptomları ilə müşayiət olunur, qida allergiyaları isə tənəffüs sistemini və dərini əhatə edir", - deyə ekspert izah edib.

Ekspert polen allergiyası olan xəstələrdə baş verən qida allergiyalarına qarşı çarpaz reaktivliyin ümumi fenomeni haqqında ətraflı məlumat verib: "Ağcaqayın allergiyası olan xəstələrdə bütün çəyirdəkli meyvələrə: alma, armud, şaftalı və əriyə qarşı dözümsüzlük yarana bilər. Onlar həmçinin yerkökü və banana qarşı da allergiyaya malik ola bilərlər".

Həkimin sözlərinə görə, ot polen allergiyaları çörək və dənli bitkilərə, alaq otlarına qarşı allergiya isə qarpız, qovun, pomidor və balqabağa qarşı reaksiyalara səbəb olur.

Müalicəyə gəldikdə, professor Loqina eyni vaxtda bir neçə növ allergiyanın müalicəsinə imkan verən avtolimfosit terapiyası adlanan müasir bir metoddan danışıb.

"Avtolimfosit terapiyası həm qida, həm də polen allergiyalarını, o cümlədən öz-özünə yaranan allergiyaları eyni vaxtda müalicə edir... Bu üsul xəstənin öz immun hüceyrələri yeridildiyi üçün yan təsirləri olmadığı üçün üstünlük təşkil edir. Müalicə müddəti özü böyüklərdə dörd həftəyə, uşaqlarda isə cəmi üç həftəyə endirilir", - deyə immunoloq vurğulayıb.

Allergiyalardan fərqli olaraq, qida dözümsüzlüyü daha çox ferment çatışmazlığı və ya mədə-bağırsaq xəstəlikləri ilə əlaqələndirilir və yetkinlik dövründə ağırlaşma kimi inkişaf edə bilər.

Müalicə əsas mədə-bağırsaq patologiyasının aradan qaldırılmasına yönəlib.